Vis paneren
Niks beter dan vis met een korstje. En voor dat korstje zorg je snel en makkelijk zelf. Wij vertellen hier hoe je dat doet!
Welke vis kan je paneren?
Je kan alle soorten vis paneren, maar witvisfilet is het lekkerste (schelvis, roodbaars, kabeljauw …). Gebruik je diepvriesvis? Zorg er dan voor dat hij helemaal ontdooid is en drooggedept.
Paneren met bloem
Dit heb je nodig: bloem, een ei en paneermeel. Zo ga je te werk:
- Neem 3 kommen.
- Doe bloem in de eerste kom, klop het eiwit los in de tweede en doe paneermeel in de derde. Voeg eventueel extra kruiden, citroenzeste of parmezaan toe aan het paneermeel.
- Wentel je vis door de bloem, daarna door het eiwit en ten slotte door het paneermeel.
- Druk het paneerlaagje eventueel aan zodat de vis volledig bedekt is.
- Bak de vis in een hete pan met olie
Paneren met panko
Wat is panko?
Panko is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood (bestaat uit: tarwebloem, glucose, gist en plantaardig vet). Het wordt half gebakken, waardoor het een luchtigere structuur heeft dan het paneermeel dat wij kennen.Je gebruikt panko op dezelfde manier als paneermeel.
Paneren zonder ei
Wil je paneren zonder ei? Dan zijn er drie manieren:
- Bevochtig de vis met water en haal hem door de bloem en het paneermeel of de panko.
- Als de vis vochtig genoeg is, blijft het paneermeel er zo aan kleven. Lukt dit niet goed, gebruik dan wat water.
- Maak een papje van water of melk met bloem en wat kruiden.
Hoe herken je duurzame vis?
Duurzame vis herken je aan het blauwe MSC-label. Vissers die het label krijgen, vangen geen bedreigde vis, werken met respect voor het visbestand en beperken zowel de bijvangst als de impact op het ecosysteem in de zee. Het groene ASC-label wil zeggen dat de vis gekweekt wordt met respect voor de natuur en in correcte werkomstandigheden.
Check je vis
Samen zorgen we ervoor dat onze (klein)kinderen in de toekomst ook kunnen genieten van vis en zeevruchten. Kies steeds voor vis met een ASC- en MSC-label. Deze vis is verantwoord en duurzaam. Zo help jij oceanen, meren en rivieren te beschermen.