Hoe pel ik een verse garnaal?
Ongepelde garnalen, recht uit onze Noordzee. Bestaat er iets lekkerders? En ze zijn nog smakelijker als je ze zelf pelt: gewoon de stappen volgen. Vallen de garnalen op je bord altijd taaier uit dan verhoopt? Da's nergens voor nodig. Volg de vijf geboden en er kan weinig meer misgaan.
Een garnaal pellen in 5 stappen
- Neem de garnaal vast bij de kop en de staart.
- Trek de staart naar omhoog, zodat de rug knakt.
- Duw de staart met een draaibeweging in de richting van de kop.
- Trek hem vervolgens weer naar achter los.
- Trek de kop los.
Nu moet je nog één ding doen: snij de bovenkant van de garnaal in en verwijder de darm. Spoel daarna de garnaal goed af en ... klaar!
Garnalen bakken: de vijf geboden
- Dep de garnalen goed droog. Zo voorkom je dat ze in hun eigen vocht koken en taai worden.
- Gebruik een ruime pan (of twee pannen). Een overladen pan koelt snel af, waardoor je garnalen niet meer bakken maar koken.
- Laat de pan goed heet worden en bak de garnalen kort (2 min. langs elke kant).
- Roer niet te veel. De buitenkant moet goed kunnen dichtschroeien.
- Haal de garnalen meteen uit de pan als ze gaar zijn. Anders garen ze na en worden ze alsnog taai. Zonde!