Duvel, omer, Hapkin en Kasteelbier
Tags

Hoe koken met bier

Als klein landje blijven we groots in bier. En bourgondisch als we zijn, is koken met bier het opperste genot. Maar bij welke gerechten en met welke bieren lukt dat het beste? Ontdek onze tips en laat je inspireren door onze recepten met bier! Geef je gerechten meer smaak met tripel, quadrupel of blonde bieren. Ontdek nieuwe tongstrelende sensaties met fruitbier of IPA. Schol... euh, smakelijk!

Hoe kies je het juiste bier voor je gerecht?

Wel bier gebruik je in welk gerecht? Het antwoord op die vraag vind je in de overeenkomsten in de smaak van je bier en het gerecht. Zomerse gerechten vragen om verfrissende bieren, een winters gerecht kook je best met een kruidig winterbier, bij zoete recepten hoort een zoet biertje, bitter combineer je met bitter…

Er zijn nog wat algemene regels die je op weg kunnen helpen.

  • Een donker abdijbier is ideaal bij krachtige vleesgerechten of gerechten met een lichte zoete toets.
  • Een stoofgerecht bereid je best voor met een mild donker bier.
  • Bij bereidingen met vis gebruik je best een fris of lichtzurig bier zoals blond abdijbier of geuze. 

Hoe kook je met bier?

Voeg niet te veel bier ineens toe je gerecht. Anders kan de hopsmaak overheersen en wordt het wat bitterder. Je kan de smaak terug in balans brengen met wat suiker, zoete gedroogde vruchten of zoete groenten zoals wortelen, rode paprika of prei. Hoe langer je het bier laat inkoken, hoe sterker de smaak wordt. Voor een gerecht dat lang moet pruttelen, zoals een stoofpotje, gebruik je daarom best een bier met een milde smaak. Regelmatig proeven is de boodschap, zo kan je op tijd de smaak terug in evenwicht brengen.