Diepvries

Hoe vries ik producten optimaal in?

Een vriezer is ideaal om op terug te vallen tijdens een drukke week. Ben jij een fervent invriezer of wil je het worden? Bekijk dan zeker deze slimme invriestips.

Wat is de juiste temperatuur van de vriezer?

  • Je bewaart eten best op een temperatuur van maximaal -17°C. Dat mag ook iets lager (kouder dus)! 
  • Wist je dat een volle diepvriezer minder energie verbruikt dan een lege? Ontdooi je diepvriezer minstens één keer per jaar, want een ijslaag is ook een energievreter.

Hoe vries je producten optimaal in?

  • Laat warme restjes afkoelen tot kamertemperatuur voor je ze invriest. Anders vormt zich ijs rond je product en vermindert de kwaliteit. Laat de restjes niet langer dan twee uur uit de koelkast. Ze koelen sneller af als je het bakje in koud water zet.
  • Vries eten in kleine porties in, want die bevriezen sneller.
  • Vul bakjes niet helemaal, want het volume van je ingevroren gerecht neemt toe.
  • Druk lucht uit de verpakking en sluit ze goed af, anders drogen de producten uit.

Hoelang kan je diepgevroren eten bewaren?

  • Ingevroren gerechten blijven nog minstens drie maanden goed zonder kwaliteitsverlies. 
  • De regel: hoe magerder het vlees of de vis, hoe langer je het kan bewaren. Ingevroren rauwe kip blijft wel negen maanden goed, rund- en lamsvlees minstens zes maanden en varkensvlees zo’n vier maanden. Gehakt slechts een drietal maanden. Let wel op dat je vlees of vis niet al ingevroren geweest is.
  • Schrijf de datum op je potjes! (en ook wat erin zit)
  • Stroompanne? Als je diepvriezer uitvalt, blijven producten nog zo’n 24 uur bevroren. Zolang ze bevroren zijn, kan je ze opnieuw invriezen.

Hoe ontdooi je producten op de juiste manier?

  • Ontdooi producten niet op kamertemperatuur, maar afgedekt in de koelkast. 
  • Kleine stukken vlees kan je in de microgolf ontdooien. Bereid het vlees wel meteen daarna. 
  • Bij grote stukken gaart de buitenkant al in de microgolf, terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Diepvriesgroenten: even gezond als verse groenten

Wist je dat diepvriesgroenten en -fruit evenveel voedingsstoffen bevatten als verse groenten en fruit?

De groenten van Boni Selection gaan vlak na de oogst naar een nabijgelegen groentebedrijf. Daar worden ze schoongemaakt, gesneden en onmiddellijk geblancheerd. Vervolgens worden ze diepgevroren bij een temperatuur van -40°C. Zo blijven hun kleur, smaak en voedingsstoffen bewaard!