Hoe maak je champignons het best schoon?
Wanneer er op elke champignon vuil zit, duurt afborstelen wel erg lang. Liefst zou je ze even onder de kraan afspoelen, maar dat mag niet. Toch?
Mag je champignons wassen met water?
Je hebt vast geleerd dat je champignons nooit onder de kraan mag afspoelen. Ze zouden zich volzuigen met water en hun smaak verliezen. Maar volgens experts klopt dat niet!
Champignons bestaan al voor 90% uit water, een klein beetje extra maakt geen verschil. Even afspoelen onder stromend water kan dus geen kwaad.
Champignons schoonmaken doe je zo
- Wil je toch liever geen water gebruiken en zijn de champignons niet zo vies, neem dan een stukje keukenpapier of gebruik een champignonborsteltje om de onzuiverheden mee weg te vegen.
- Champignons die erg vies zijn, kan je kort afspoelen in een vergiet of even onderdompelen in water. Leg ze onmiddellijk daarna op een handdoek en dep ze voorzichtig droog met een andere handdoek. Anders worden ze snel slijmerig.
- Snij de onderkant van het champignonvoetje eraf. Je kan kleine champignons in hun geheel bereiden.
- Snij grotere champignon in plakjes, stukjes of brunoise (voor duxelle).