Flamberen
Tags Flamberen

Hoe flamberen?

Waarom je flamberen eens moet proberen? Het voegt een extra smaaksensatie aan je gerecht toe. En door de alcohol te laten ontbranden, verdwijnt de typerende en vrij sterke alcoholsmaak. Wel even deze tips lezen voor je eraan begint!

Flamberen in 5 stappen

  1. Verwarm de sterkedrank in een steelpan met dikke bodem tot er belletjes ontstaan (ongeveer 55°C). Breng de drank niet aan de kook, want dan verbrandt hij.
  2. Giet de verwarmde alcohol in een pan gevuld met wat je flambeert, op een veilige afstand van het fornuis.
  3. Schud zachtjes met de nu brandende pan om de alcohol gelijkmatig te verdelen.
  4. Steek de alcohol in brand. Als je op gasvuur kookt, hoef je enkel de pan te kantelen en de vlam zal vanzelf in je pan schieten. Gebruik anders een aansteker of lange lucifer.
  5. Dien onmiddellijk op. 

Met welke dranken kan je flamberen?

  • Voor flamberen is een sterke drank die tussen 30% en 40% alcohol bevat ideaal: cognac, calvados, cointreau, whisky, rum, ... Voor zoete gerechten kan je likeuren gebruiken, bijvoorbeeld Grand Marnier voor crêpes Suzettes.
  • Dranken met een lager alcoholpercentage, zoals wijn, sherry en port, branden niet goed.
  • Flamberen met een drank met een hoger alcoholpercentage is ook geen goed idee: dat brengt risico op steekvlammen met zich mee.