Hoe branden?
Hoewel je deze techniek meestal toepast bij desserts – denk maar aan het afbranden van crème brûlée of meringue – wordt bijvoorbeeld in Japan de brander ook gebruikt om vis te roosteren. Een onmisbare tool is uiteraard de gasbrander. Vlammen maar!
Crème brûlée maken
Dit vurig dessert is een onverbiddelijke klassieker. Voor het bruleren moet je een kleine gasbrander aanschaffen, maar voor weinig geld heb je al een goeie.
- Volg het recept om de crème te maken. Als de crème is afgekoeld bestrooi je die met een laagje suiker.
- Brand met de gasbrander de suikerlaag tot hij egaal lichtbruin is. Houd hem zo’n 6 cm van de crème brûlée en werk zo snel mogelijk zodat de crème niet smelt.
- Blijf de vlam bewegen zodat de suiker niet aanbrandt.
- Laat de suikerlaag volledig afkoelen tot hij hard is. Om dit te controleren kan je er heel voorzichtig met je nagel tegen tikken.
Doe meer met je brander
Wil je meer dan eens per jaar met Kerst crème brûlée maken? Dat kan!
- Meringue: maak een citroentaart met mooie goudbruine meringue toeven erop.
- Aardappelgratin: gratineer de gesmolten kaas met de brander voor een extra knapperig bruin laagje.
- Fruit: snijd een vijg, sinaasappel of peer open en bruleer het vruchtvlees. In fruit zit suiker, wat mooi karamelliseert. Strooi er eventueel wat suiker over voor een extra knapperige laagje.
- Cake, koekjes of donuts: strooi er een dunne laag suiker over, en branden maar!