Hoe braiseren?
Hou je van een sappige kip of boterzachte groenten? Dan is braiseren echt iets voor jou. Alles wat je met deze techniek bereidt wordt zachter en malser, maar laat de smaken toch maximaal tot hun recht komen. Vlees, gevogelte, groente, vis ... je kan het allemaal braiseren.
Wat is braiseren?
Braiseren (of smoren) is een combinatie van braden en stoven. Het verschil tussen stoven en braiseren, is dat bij braiseren weinig vocht wordt gebruikt.
- Bij de eerste stap laat je de buitenkant mooi bruin worden, waardoor er superveel smaak vrijkomt.
- Tijdens de tweede stap gaar je tot perfectie en voeg je, afhankelijk van de gekozen vloeistof, meteen wat smaak toe aan je gerecht.
Hoe moet je braiseren?
- Verhit wat boter of olie in en een pan met dikke bodem en braad het vlees aan. Groenten kun je eventueel blancheren.
- Daarna laat je het gerecht in eigen vocht verder garen. Je kan indien nodig wat water, wijn, bier of bouillon toevoegen. Zorg dat het voor niet meer dan een kwart onder het vocht staat.
- Tijdens het braiseren hou je het deksel op de pan en de temperatuur tegen de kook aan. Binnen de pan ontstaat stoom waardoor alles mooi gelijkmatig gaart. Alle smaken blijven zo in het gerecht.
- Je kunt de pan ook in de oven zetten (op 140-160°C) of een slowcooker gebruiken.
Wat kan je allemaal braiseren?
- Wat taaier vlees met veel bindweefsel: kalfsschenkel, varkensschouder, runderstaartstuk, hazenbout, ...
- Stevige, vette vis, zoals zalm, tarbot, karper. Gebraiseerde vis is snel klaar omdat vis weinig bindweefsel bevat.
- Hardere, vezelrijke groenten: witloof, prei, bloemkool, ...