Kaassoep met bladerdeegkorstje

Kaassoep met bladerdeegkorstje

Allergenen

Selder , Eieren en zwaveldioxide en sulfieten. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Voorbereiding:
  2. Snipper de ui fijn.

  3. Snij het preiwit en de 2 stengels witte selder in stukjes.

  4. Snij de 2 aardappelen in blokjes.

  5. Hak de 2 teentjes knoflook fijn.

  6. Rasp de manchego fijn.

  7. Prak de blauwe kaas met een vork.

  8. Laat de 4 plakjes bladerdeeg 15 min. ontdooien op kamertemperatuur.

  9. Rol de plakjes bladerdeeg uit tot ze groot genoeg zijn om de kommetjes te bedekken (2 cm over de randen).

  10. Bereiding:
  11. Enkele uren vooraf (20 min.)
  12. Stoof al roerend de fijngesnipperde ui, de stukjes witte prei en selder, de fijngehakte teentjes knoflook en de aardappelblokjes 2 min. in 2 eetl. olijfolie.

  13. Voeg 2 dl droge witte wijn toe samen met 2 blokjes groentebouillon, 1/2 koffiel. tijm, 1 koffiel. paprikapoeder en 1/2 L water (de ingrediënten moeten volledig ondergedompeld zijn). Laat afgedekt 10 min. sudderen.

  14. Mix de soep heel fijn en voeg 2/3 geraspte manchego toe samen met de blauwe kaas en 2/3 geraspte gruyère. Voeg al roerend 3 dl melk toe en kruid met peper en zout.

  15. Op het moment zelf (5 min. + 10 à 15 min. in de oven)
  16. Verwarm de soep (niet laten koken) en giet in 4 ovenvaste soepkommetjes. Bedek elk kommetje met een uitgerold plakje bladerdeeg. Zorg ervoor dat het deeg over de randen van de kommetjes komt (ongeveer 2 cm want het deeg krimpt tijdens het bakken). Druk de randen goed aan en snij het overtollige deel weg.

  17. Bestrijk het deeg met de eidooier, bestrooi met de resterende manchego en geraspte gruyère, kruid met 1/2 koffiel. tijm en 1 koffiel. paprikapoeder. Zet de kommetjes 10 à 15 min. in een op 220 °C voorverwarmde oven, tot ze een mooie goudbruine korst krijgen. Dien meteen op.